Ascultarea telefoanelor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Ascultarea telefoanelor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

1lucretiay [30 editari]
Reancarci catrela gratis La Cosmote, Orange sau Vodafone, accesand:http://www.cartela.eu/gratis?invitat_de=1lucretiay
Claus356 [2 editari]
http://www.cartela.eu/gratis?invitat_de=Claus356
Iullyy 87 [1 editari]
Castiga o cartela de 4 euro....
Petruta [1 editari]

Afiseaza tot
Comunitate
          Chat online

Cuprins

Telefoanele mobile pot fi ascultate

Avem Telefoane mobile si suntem, in parte, dependenti de ele. Suntem apelati sau sunam in orice moment al zilei, de oriunde, si, de cele mai multe ori, credem ca aceste convorbiri sunt private. Ne consideram indreptatiti sa pastram secretul asupra continutului lor, fie ca ne sunam mama, seful sau iubita. Cu toate acestea, trebuie sa va avertizam ca aceste discutii pot fi ascultate oricand de cineva care detine un dispozitiv de interceptare a telefoanelor mobile.

Specialistii din serviciile secrete afirma ca, in schimbul a aproximativ 3.000 de euro, oricine poate intra in posesia unui astfel de aparat. Dispozitivele, denumite "Interceptor GSM", pot fi cumparate de pe Internet sau prin intermediari din Rusia. In momentul de fata, aceleasi surse au declarat ca, in Bucuresti, exista cel putin zece asemenea dispozitive, dar ca, in mod sigur, mai sunt si altele care nu au fost luate inca sub observatie. Majoritatea celor care au astfel de aparate "presteaza" la comanda unor persoane fizice care vor sa afle totul despre cei cu care fac afaceri sau despre partenerii de viata.

Din pacate nimeni nu poate impiedica ascultarea telefoanelor mobile, nici noi, cei care le folosim, nici cei care ne pun la dispozitie aceste servicii. Aparatura de ascultare a celularelor, existenta in prezent pe piata, este cu mult mai performanta decat sistemele de protectie pe care le au firmele de telefonie mobila. ...mai multspionaj.3xforum.ro

Şeful unui birou de detectivi privaţi de la Milano afirmă că aproximativ 5% dintre telefoanele mobile din România sunt folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu care nu lasă urme nici pe telefon, relatează revista Newsweek.
Telefoanele mobile pot fi ascultate mult mai uşor şi mai ieftin ca urmare a unei noi generaţii de programe de spionare. De asemenea, acestea pot fi utilizate şi ca dispozitiv de ascultare. Tot ce trebuie să facă cineva care vrea să spioneze o altă persoană este să îi subtilizeze telefonul şi să tasteze un anumit cod, scrie revista.

Programul nu ajută doar la ascultarea convorbirilor efectuate de pe telefonul respectiv. În acest fel se pot asculta, de asemenea, conversaţiile care au loc într-o cameră din cealaltă parte a lumii. Experţii în securitate spun că singurul mod ca o persoană să se asigure că telefonul său nu funcţionează ca un dispozitiv de înregistrare şi transmitere de date este de a-i scoate bateria.

Newsweek mai scrie că peste 200 de companii vând în prezent pe internet programe care activează microfoane încorporate în telefoanele mobile, chiar şi când persoana vizată nu foloseşte telefonul. Preţurile se situează între 50 şi 300 de dolari, iar instalarea programului durează un minut şi nu lasă urme nici pe telefon, nici pe factură. În plus, nici transferul de date nu lasă urme. Distribuitorii sunt reticenţi când este vorba să furnizeze cifre, dar unii experţi - detectivi privaţi şi consultanţi - susţin că un număr surprinzător de mare de persoane au telefoane-spion, fiind ascultate de obicei de partenerul de viaţă, rude sau colegii de serviciu.

Max Maiellaro, şeful Agata Christie Investigation, un birou de detectivi privaţi de la Milano apreciază că 3% din telefoanele mobile din Franţa şi Germania sunt ascultate, şi circa 5% dintre cele din Grecia, Italia, România şi Spania. James Atkinson, expert american în dispozitive de ascultare a telefoanelor, crede că în Statele Unite, numărul telefoanelor mobile ascultate este de 3%. Aceste estimări se referă doar la ascultarea "civilă" a telefoanelor, neluând în calcul operaţiunile similare desfăşurate de instituţiile de stat.

În trecut, FBI a folosit această tehnologie pentru a asculta capi interlopi sau alţi suspecţi. În ultima vreme însă, programele de acest tip sunt din ce în ce mai folosite de persoane fizice care vor să-şi spioneze apropiaţii sau colegii de muncă, potrivit consultanţilor în securitate citaţi de Newsweek.

Programele spion sunt deosebit de de performate în cazul iPhones, BlackBerry sau altor telefoane avansate, pentru că acestea au o amplă capacitate de procesare. De asemenea, reţelele GSM sunt mai vulnerabile decât tehnologiile mai vechi.

Cu 4.000 de euro oricine isi poate cumpara un aparat de ascultare a telefoanelor mobile. rusii au adus pe piata aceasta oferta
incredibila. pe baza codul secret al telefonului puteti fi gasit si ascultat oriunde. in Focsani exista cel putin un "Interceptor GSM"

Zeci de mii de vrinceni au telefoane mobile si sint dependenti de ele. Sintem apelati sau sunam in orice moment al zilei, de oriunde, si, de cele mai multe ori, credem ca aceste convorbiri sint private. Cu toate acestea, trebuie sa va avertizam ca aceste discutii pot fi ascultate oricind de cineva care detine un dispozitiv de interceptare a telefoanelor mobile. Si asta fara ca vorbitorul sa-si dea seama. Potrivit informatiilor pe care le detinem, cel putin un asemenea dispozitiv exista si la Focsani. De altfel, prin mediile politice locale se vorbeste de multa vreme de interesul manifestat de un anumit politician pentru a intra in posesia unui asemenea aparat. Specialistii in servicii secrete afirma ca discutiile efectuate prin intermediul telefonului mobil pot fi interceptate in orice moment. Din pacate, tehnic vorbind, nimeni nu poate impiedica ascultarea telefoanelor mobile. Cunoscatorii spun ca aparatura de ascultare existenta pe piata este mult mai performanta decit sistemele de protectie pe care le au firmele de telefonie mobila.

"Urechea" indiscreta

Contra sumei de 4000 de euro, oricine isi poate achizitiona un dispozitiv cu ajutorul caruia ar putea asculta convorbirile telefonice realizate pe celular. Asemenea dispozitive, denumite "Interceptor GSM", pot fi cumparate de pe Internet sau prin intermediari din Rusia. In prezent, surse din rindul serviciilor secrete ne-au declarat ca la Focsani exista deja asemenea sisteme de interceptare. Cum unii oameni cu dare de mina si-au manifestat, in diferite cercuri, intentia de a plati pentru a asculta cu urechile lor cum sint birfiti sau "lucrati", s-au gasit imediat binevoitori care sa le aduca solutia concreta. In acest moment, numai in Bucuresti exista cel putin zece asemenea dispozitive. Surse bine informate sustin ca cei care au "aparate de tras cu urechea" le pun la dispozitia unor persoane interesate sa afle totul despre rivali, partenerii de afaceri sau de viata
. Interesant este ca nici noi, utilizatorii de telefonie mobila, si nici cei care pun la dispozitie aceste servicii nu pot face nimic pentru ca sa nu mai fim ascultati. Aparatura existenta in prezent pe piata este cu mult mai performanta decit sistemele de protectie pe care le au firmele de telefonie mobila. La adresa de internet www.endoacustica.com/gsm_interceptor.htm va puteti achizitiona un dispozitiv de ascultare a convorbirilor telefonice de pe telefoane mobile. Bineinteles ca acest lucru este total in afara legii, iar daca veti intra in posesia unui asemenea aparat, o faceti pe propria raspundere.

Cum functioneaza interceptorul GSM?

Specialistii spun ca Interceptorul GSM este un sistem destul de simplu, care poate fi transportat intr-o valiza de voiaj. Pentru ca detinatorul sa poata asculta convorbirile telefonice facute de o anumita persoana, trebuie mai intii sa se apropie cu interceptorul la o distanta mai mica de 15 metri de cel care urmeaza sa fie ascultat, numai atunci cind el vorbeste. Acest lucru este strict necesar deoarece numai asa aparatul poate scana codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Oricare dintre noi, cei care detinem un telefon mobil, avem pentru aparat un cod de identificare. Denumit codul IMEI, acesta poate fi aflat tastind pe telefon urmatoarea combinatie: steluta diez 06 diez (*#06#). Veti vedea ca, dupa ce tastati combinatia, ecranul telefonului va afisa un cod alcatuit din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular in parte si nu poate fi identic la doua aparate. Dupa ce interceptorul GSM este pozitionat la o distanta mai mica de 15 metri de locul convorbirii, acesta scaneaza codul telefonului dumneavoastra. Odata ce codul din 15 cifre este aflat, acesta este memorat automat de dispozitivul de interceptare. Din acest moment operatiunea de interceptare devine cu mult mai simpla. Toate convorbirile telefonice sint criptate de operator si in cele din urma chiar de telefonul pe care il utilizati. Parola prin care se cripteaza este chiar codul IMEI, cel pe care il are fiecare telefon in parte. Interceptorul GSM prinde toate semnalele convorbirilor ce se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cind telefoanele respective realizeaza convorbiri telefonice. Sistemul de ascultare este capabil sa monitorizeze peste 200 de telefoane simultan. Chiar daca are in memorie codul IMEI al telefonului ce trebuie sa fie ascultat, acesta ar putea sa nu fie in oras. Pentru ca ascultarea sa se realizeze oricum, interceptorul poate monitoriza 124 de relee. Asta inseamna ca o persoana care vorbeste la mobil pe relatia Focsani - Bucuresti poate fi oricum ascultata de cel interesat, care detine interceptorul. 124 de celule inseamna tot atitea relee montate de operatorul de telefonie mobila. Interceptorul GSM scaneaza unul din cele 124 de relee prin care se realizeaza convorbirea, dupa care incepe "desfacerea" codurilor. Primul este codul telefonului, IMEI, dupa care urmeaza alte doua coduri: TMSI - codul dat de celula (releul) prin care se realizeaza convorbirea, si IMSI - codul numeric al cartelei de pe care se poarta convorbirea. Odata efectuate aceste operatii, convorbirea poate fi inregistrata fara nici o problema. Interceptorul inregistreaza numarul la care s-a sunat, ora, data si intreaga convorbire. Deoarece in momentul in care interlocutorii vorbesc, acest lucru se realizeaza pe doua canale distincte, interceptorul le inregistreaza pe amindoua. Astfel, convorbirea dintre doua persoane ramine in memoria aparatului de interceptare fara ca cineva sa stea linga el. Este suficient ca interceptorul sa fie programat cu codul IMEI al telefonului care trebuie ascultat si aparatul inregistreaza singur convorbirile. Cei ce comercializeaza pe Internet asemenea dispozitive de ascultare a convorbirilor telefonice isi anunta de la inceput viitorii clienti ca numele lor nu vor fi facute publice din considerente de securitate. (Camelia MARIN, Catalin STEFANESCU)

Interceptare telefoane mobile

In cele ce urmeaza voi prezenta diverse metode prin care persoanele interesate sau statul pot sa patrunda in viata personala a cuiva, prin intermediul telefonului mobil. Unele dintre aceste metode sunt chiar foarte ingenioase si permit ca aproape nici un purtator de telefon mobil sa nu mai poata sa aiba o viata particulara privata.

In primul rand nu trebuie sa ne lasam amagiti de ideea ca doar cei care au gresit cu ceva impotriva legii, elementele criminale sau teroristii ar trebui sa se teama de aceste interceptari. Categoriile vizate sunt mult mai largi si implica subiecti care devin interesanti prin prisma preocuparilor lor in viata publica, economica sau politica. De exemplu toti cei care intr-un fel sau altul protesteaza impotriva politicilor oficiale se pot trezi ascultati si monitorizati. In SUA, printre cuvintele cheie care declanseaza monitorizarea convorbirii se afla si "Greenpeace", "Amnesty International" sau "human rights". Deci daca faceti parte dintr-o organizatie umanitara sau ecologista, puteti fi interceptat fiindca incomodati pe cei de la putere sau chiar serviciile secrete, pentru ca se stie bine ca in general exista multe incompatibilitati intre un serviciu secret si apararea drepturilor omului. Totodata exista marturii indubitabile despre cum diversi ziaristi sunt ascultati, chiar fara sa fie anchetati in nici un fel, doar fiindca scriu despre subiecte sensibile.

Alte motive pentru care cineva poate fi interceptat se afla in sfera politicului...de exemplu un om public despre care se afla ca are o amanta, poate fi foarte usor santajat de diverse grupuri de interese, in special cele care au influenta si asupra serviciilor secrete. Mai periculos inca, in sfera economicului daca se intercepteaza convorbiri private se pot afla astfel informatii economice confidentiale, planuri pentru bursa, tinte de licitatie pentru diverse contracte, etc. Aceste informatii sunt printre principalele arme cu care se pot da "tepe" sau "tunuri" economice, in care sa fie implicate sume imense de bani. Din acest motiv, s-a manifestat o reactie vehementa impotriva unor paragrafe din propunerile de legi pentru securitatea nationala, care permiteau serviciilor secrete sa presteze activitati economice. Datorita informatiilor secrete pe care aceste servicii le detin prin natura functiei, o simpla firma de brokeraj care dispune de informatiile respective ar putea castiga miliarde doar prin operatiuni bursiere si ar putea foarte usor sa puna mana pe active substantiale sau actiuni din patrimoniul multor firme.

Voi detalia in continuare cateva modalitati prin care cu ajutorul unui telefon mobil se pot obtine informatii confidentiale despre cineva:

Aflarea locatiei exacte a persoanei in cauza - este relativ simplu de aflat aceasta, fiindca mobilul este in permanenta conectat la un releu GSM. Totodata, prin metode simple de goniometrie, se poate intercepta exact nu doar zona geografica in care se afla telefonul ci chiar locatia lui precisa, atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Principiul folosit este de a cupla datele obtinute de la doua sau mai multe receptoare directionale, intre care exista o anumita distanta si care receptioneaza fiecare emisia mobilului. Prin pozitionarea receptoarelor astfel incat receptia sa fie maxima, se traseaza niste linii drepte virtuale pornind din receptor catre mobil. Telefonul interceptat se va gasi la intersectia acestor linii virtuale, cu o precizie de cativa metri sau chiar mai mica. Astfel se poate monitoriza de exemplu foarte precis fiecare miscare a unui om public. Trebuie aici tinut cont ca un telefon mobil emite semnal continuu, pentru a mentine contactul cu celula GSM. Astfel aceste metode goniometrice functioneaza continuu, nu doar cand se vorbeste la telefon.

Interceptarea convorbirilor si a mesajelor - Este cel mai raspandit mod de a asculta un telefon mobil. Se poate practica atat la sediul operatorului mobil cat si cu dispozitive individuale. In acest sens fiecare operator mobil este obligat prin lege sa asigure interceptarea convorbirilor abonatilor sai la cererea organelor statului si chiar mai mult, exista anumite prevederi care permit crearea unor divizii speciale de interceptare, camere destinate operatiunilor secrete in care nici personalul operatorului de telefonie nu are acces si care asigura practic monitorizarea oricarei convorbiri sau mesaj, fara nici o supraveghere a acestei activitati. Nici standardele mai noi de telefonie mobila cum ar fi CDMA, standarde care asigura criptarea convorbirilor nu sunt sigure ci exista echipamente automate de decriptare si pentru acestea.

Un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate care au inceput sa se comercializeze public incepand cu sume de ordinul a 1000E. Aceste aparate sunt folosite in special de firme pentru a-si monitoriza angajatii si pot fi chiar destul de performante, de exemplu permit inregistrarea automata a convorbirilor, atat cele date cat si cele primite, sortarea lor dupa telefonul de origine si ora, filtrarea dupa ora convorbirii sau cautarea de cuvinte cheie. Firmele folosesc aceste aparate in mai multe scopuri: pentru a se asigura ca angajatii nu divulga date confidentiale, ca nu intretin rapoarte incorecte cu competitorii, ca nu folosesc prea mult in scopuri personale telefoanele firmei, etc.

Controlul de la distanta al telefonului mobil - telefoanele mobile mai noi, incorporeaza posibilitatea de a fi programate si totodate vin cu anumite functii ascunse, gen baby-sitter. Aceste functii si servicii sunt concepute in asa fel incat un parinte sa poata de la distanta controla telefonul mobil al copilului, sa auda ce spune acesta, unde se afla iar mai nou chiar sa utilizeze camera video cu care este dotat telefonul pentru a viziona imagini despre cadrul in care se afla copilul. Aceste functii prin natura lor sunt ascunse, copilul nu are acces la ele si nici nu are posibilitatea sa le controleze. Cu toate acestea, prin intermediul lor o alta persoana are control deplin asupra telefonului respectiv. O mare parte dintre aceste functii pot fi si programate la telefoanele mobile care accepta programare si care nu sunt dotate cu acestea. Totodata ele pot fi implementate prin programe de tip virus. Prin intermediul acestei categorii de aplicatii sau de telefoane oricine, fara mijloace tehnice deosebite, poate sa afle o multime de detalii intime despre posesorul telefonului mobil. Un telefon mobil facut cadou iubitei de catre "iubitul" sau, sau copilului de catre parinte, sau unui angajat de catre compania sa, pot constitui mijloace foarte eficiente de spionaj.

Metode avansate de interceptie - in general aceste metode necesita echipamente foarte avansate si nu sunt la indemana oricui, ci doar a guvernelor. In primul rand un stat care dispune de sateliti de interceptare sau de antene de receptie pe teritoriul altui stat (de exemplu situate pe ambasade sau la reprezentantele comerciale), poate fara probleme sa intercepteze orice convorbire purtata in raza de receptie a antenei respective. Se pot afla astfel foarte multe informatii confidentiale, atat economice cat si politice. SUA si Anglia de exemplu (in cooperare cu inca trei state), au la dispozitie un sistem global de interceptare, numit "Echelon", prin intermediul caruia sa pot monitoriza aproximativ doua milioane de convorbiri pe minut. Aceste convorbiri sunt pe urma scanate pentru diverse cuvinte cheie iar cele selectate sunt trimise mai departe operatorilor umani.

O alta metoda de interceptie de nivel inalt o constituie folosirea unor deficiente ale aparatelor telefonice. De exemplu in orice circuit electronic exista un fenomen numit "zgomot de fond" al circuitelor folosite. Acest fenomen este dat de faptul ca un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci si atunci cand este inactiv, totusi exista un flux de electroni intre terminalele sale. Astfel, chiar daca cineva nu vorbeste efectiv la telefonul sau, totusi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator si emitator este partial functional. Practic microfonul telefonului functioneaza non-stop si unde de o intensitate foarte slaba sunt emise incontinuu. Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obisnuite, tocmai din cauza ca sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanta si al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totusi amplificate in asa fel incat sa poata fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a receptionat microfonul telefonului). Astfel telefonul mobil devine un emitator constant al tuturor sunetelor care exista in apropierea sa.

Sper ca cele prezentate mai sus creioneze o imagine despre cum prin intermediul unui telefon mobil poate fi invadata viata personala a cuiva, indiferent daca acesta desfasoara sau nu activitati ilegale. In continuare voi prezenta cateva posibilitati de a contracara aceste metode de interceptare:

 • Pentru convorbiri confidentiale folositi in primul rand aparate cu cartela, chiar mai multe cartele cumparate prin intermediari (este suficienta cumpararea doar a unei cartele, nu si a telefonului). Fata de abonament, cartelele telefonice permit un grad de confidentialitate mult mai mare
  * Daca primiti telefoane mobile cadou, verificati sa nu aiba functii ascunse de tip baby-sitter activate, si in acelasi timp sa nu existe programe active in memoria lor, altele decat cele standard
  * Obisnuiti-va ca acasa sau chiar la firma sa aveti telefoanele mobile in alte camere decat cele in care discutati de obicei, sau in care va primiti oaspetii. Totodata este bine sa nu aveti telefonul mobil asupra dumneavoastra decat doar atunci cand este absoluta nevoie. Este bine sa va obisnuiti sa tineti telefonul mobil inchis cat mai mult timp.
  * Singura metoda absolut sigura prin care un telefon mobil nu mai poate fi interceptat in nici un fel este scoaterea bateriei si a cartelei SIM. Orice alta metoda ofera diverse posibilitati de interceptare. Nici chiar inchiderea telefonului mobil, daca bateria ramane in acesta, nu garanteaza intimitatea celor din jurul telefonului. Daca acest lucru nu este posibil, folositi in spatiul respectiv alte surse de sunet gen muzica sau fantani arteziene, etc si pozitionati microfonul telefonului astfel incat sa fie foarte aproape de acestea si orientat catre ele.
  * Folositi telefoane mobile securizate prin algoritmi de criptare
  http://spionaj.3xforum.ro/post/117/1/Cum_se_intercepteaza_telefoanele_mobile/

Ascultarea telefoanelor mobile, la indemana oricui!

53 de romani sunt anchetati pentru ca si-au spionat apropiatii cu echipament ilegal de interceptare telefonica si ambientala. Aparatura a fost vanduta de Dan Nicolae Oproiu, un hunedorean specialist in IT. Cu instalarea unui soft care costa pana la 2.000 de lei, persoanele anchetate au interceptat convorbirile telefonice si ambientale ale sotiilor, amantelor, angajatilor sau partenerilor de afaceri.

Printre cei care au cumparat aparatura se afla si un judecator, procuror, politist, inginer, medic, demnitar, un fost deputat, si mai multi oameni de afaceri.

Seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, Traian Berbeceanu, a explicat ca cei mai multi vinovati nu faceau parte din lumea interlopa ci din "lumea buna".

"Pana acum, nu avem indicii ca interceptarile ar fi fost folosite pentru santaj. Ancheta este la inceput, abia am demarat audierile celor implicati. Nu se pot da nume de invinuiti pentru ca nu toate cele 53 de persoane vor fi puse sub invinuire. Unele persoane pot avea doar statutul de martori", a declarat Berbeceanu pentru Romania Libera.

Hunedoreanul vindea echipamentele achizionate din Tailanda pe internet si chiar trimitea mailuri in care isi promova afacerea.

"Pentru a realiza interceptarile, cel interesat trebuia sa intre in posesia telefonului mobil al victimei pana la trei minute, ca sa instaleze softul nedetectabil. Oproiu comercializa trei tipuri de softuri (...) Unele aveau licenta valabila o luna, altele, doua luni sau sase luni. Aceste tipuri de softuri sunt usor de montat pe telefoanele performante, care au acces la internet. Se puteau transfera informatiile obtinute prin interceptari direct pe e-mail-ul clientului doritor de informatii. Mai precis, telefonul era logat direct la e-mail", au explicat sursele citate de Romania Libera.

DIICOT a efectuat perchezitii in 23 de judete pentru a-i identifica pe toti clientii lui Oproiu. Folosirea echipamentului intra sub incidenta Legii sigurantei nationale.

Echipamentele erau vandute la preturi intre 700 si 2000 lei, cele mai avansate permitand si inregistrarea convorbirilor efectuate de pe telefonul victimei. http://stiri.acasa.ro/social/ascultarea-telefoanelor-mobile-la-indemana-oricui-111141.html

Cum iti dai seama daca iti sunt ascultate telefoanele?

Un cercetator a lansat, recent, un program care poate arata utilizatorilor daca le sunt ascultate telefoanele pe telefoanele mobile.

Software-ul numit Airprobe este foarte usor de obtinut si ofera posibilitatea de a inregistra si de a decoda convorbiri GSM.

Combinate cu o serie de aplicatii pentru decodare, denumite Kraken, poti afla daca telefonul este ascultat, sustine Karsten Nohl, creatorul soft-ului, expert in criptografie, potrivit CNET.

Nu e insa simplu sa afli daca telefonul e ascultat: este nevoie si de un computer, un radio programabil pentru computer si codurile lui Nohl, care te costa in plus fata de program.

Creatorul acestui program recunoaste insa ca exista retele de telecomunicatii care folosesc ultimele tehnologii disponibile si care pot face ca programul lui sa nu functioneze.

Cu toate acestea, pentru cei care vor neaparat sa stie daca le sunt ascultate telefoanele, exista detectoare de microfoane care pot fi cumparate de pe Internet destul de ieftin: pana in 30 de dolari.

http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/tehnologie/cum-iti-dai-seama-daca-iti-sunt-ascultate-telefoanele-1032415

Telefoanele mobile, spionate de persoane fizice
Aproximativ cinci procente din telefoanele mobile din Romania sunt ascultate de catre persoane fizice, potrivit unei firme private de detectivi din Milano.

Acelasi procentaj se inregistreaza si in Grecia, Italia si Spania, in timp ce in Franta si Germania, doar 3% din telefoane sunt ascultate de persoane fizice, relateaza Newsweek.

Datorita dezvoltarii de programe pentru spionat telefoanele mobile, oricine poate transfera un soft de ascultare, pe orice telefon mobil. Programele sunt foarte ieftine si nu este nevoie de cunostinte speciale pentru a face transferul.

Singura parte mai dificila este ca "spionul" sa puna mana pe telefonul respectiv si sa autorizeze transferul, care dureaza doar cateva minute.

Ultimele programe de acest gen sunt foarte avansate si permit chiar transformarea telefonului in microfon, chiar daca nu se efectueaza nici un apel. Astfel, "spionul" poate sa asculte convorbiri dintr-o camera aflata in cealalta parte a globului.

Mai mult de 200 de companii vand programe de spionat telefoanele mobile, preturile fiind cuprinse intre 50 si 300 de dolari.

Potrivit expertilor, cele mai multe telefoane mobile spionate au fost compromise de catre sot/sotie, iubit/iubita, parinti sau colegi de serviciu. Cei mai multi angajati spera sa afle afaceri ilegale ale sefilor directi, pentru a le raporta directorilor companiilor la care lucreaza, sub acoperirea anonimatului.

Cei mai vulnerabili in fata acestui tip de spionaj sunt utilizatorii de iPhone, BlackBerry si alte tipuri de smartphone-uri.

http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/internet/telefoanele-mobile-spionate-de-persoane-fizice-778259

Cum se asculta telefoanele mobile la Iasi
Data publicarii: 19/04/2004

Majoritatea oamenilor vorbeste zilnic la telefonul mobil. O convorbire facuta in orice moment, de pe strada, din masina sau chiar din pat a devenit obisnuinta pentru multi dintre noi. Putem fi siguri ca telefonul dat iubitei, sefului, mamei sau oricarei alte persoane nu este ascultat? Specialistii din serviciile secrete afirma ca nu. Contra sumei de 4000 de Euro, oricine isi poate achizitiona un dispozitiv cu ajutorul caruia ar putea asculta convorbirile telefonice realizate pe celular. Asemenea dispozitive, denumite "Interceptor GSM", pot fi cumparate de pe internet sau prin intermediari din Rusia. In prezent, surse din rindul serviciilor secrete ne-au declarat ca la Iasi exista mai multe asemenea dispozitive.

O parte din persoanele care le detin este cunoscuta de cei interesati, dar exista si alti detinatori care nu au fost inca luati sub observatie de serviciile secrete. Nici noi, utilizatorii de telefonie mobila si nici cei care ne pun la dispozitie aceste servicii nu pot face nimic pentru ca sa nu mai fim ascultati. Aparatura existenta in prezent pe piata este cu mult mai performanta decit sistemele de protectie pe care le au firmele de telefonie mobila. La adresa de internet http://www.endoacustica.com/gsm_interceptor.htm va puteti achizitiona un dispozitiv de ascultare a convorbirilor telefonice de pe telefoane mobile. Bineinteles ca acest lucru este total in afara legii, iar daca veti intra in posesia unui asemenea aparat, o faceti pe propria raspundere. Dar cum functioneaza interceptorul GSM? Este un sistem destul de simplu, care poate fi introdus cu usurinta intr-o valiza de voiaj. Pentru ca detinatorul sa poata asculta convorbirile telefonice facute de o anumita persoana, trebuie mai intii sa se apropie cu interceptorul la o distanta mai mica de 15 metri de cel care urmeaza sa fie ascultat, numai atunci cind el vorbeste. Acest lucru este strict necesar deoarece numai asa aparatul poate scana codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Oricare dintre noi, cei care detinem un telefon mobil, avem pentru aparat un cod de identificare. Denumit codul IMEI, acesta poate fi aflat tastind pe telefon urmatoarea combinatie: steluta diez 06 diez (*#06#). Veti vedea ca, dupa ce tastati combinatia, ecranul telefonului dumneavoastra va afisa un cod alcatuit din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular in parte si nu poate fi identic la doua aparate. Dupa ce interceptorul GSM este pozitionat la o distanta mai mica de 15 metri de locul convorbirii, acesta scaneaza codul telefonului dumneavoastra. Odata ce codul din 15 cifre este aflat, acesta este memorat automat de dispozitivul de interceptare. Din acest moment treaba devine cu mult mai simpla. Toate convorbirile telefonice sint criptate de operator si in cele din urma chiar de telefonul pe care il utilizati. Parola prin care se cripteaza este chiar codul IMEI, cel pe care il are fiecare telefon in parte. Interceptorul GSM prinde toate semnalele convorbirilor ce se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cind telefoanele respective realizeaza convorbiri telefonice. Sistemul de ascultare este capabil sa monitorizeze peste 200 de telefoane simultan. Chiar daca are in memorie codul IMEI al telefonului ce trebuie sa fie ascultat, acesta ar putea sa nu fie in oras. Pentru ca ascultarea sa se realizeze oricum, interceptorul poate monitoriza 124 de relee. Asta inseamna ca o persoana care vorbeste la mobil pe relatia Iasi - Bucuresti poate fi oricum ascultata de cel interesat, care detine interceptorul. 124 de celule inseamna tot atitea relee montate de operatorul de telefonie mobila. Interceptorul GSM scaneaza unul din cele 124 de relee prin care se realizeaza convorbirea, dupa care incepe "desfacerea" codurilor. Primul este codul telefonului, IMEI, dupa care urmeaza alte doua coduri: TMSI - codul dat de celula (releul) prin care se realizeaza convorbirea, si IMSI - codul numeric al cartelei de pe care se poarta convorbirea. Odata efectuate aceste operatii, convorbirea poate fi inregistrata fara nici o problema. Interceptorul inregistreaza numarul la care s-a sunat, ora, data si intreaga convorbire. Deoarece in momentul in care interlocutorii vorbesc, acest lucru se realizeaza pe doua canale distincte, interceptorul le inregistreaza pe amindoua. Astfel, convorbirea dintre doua persoane ramine in memoria aparatului de interceptare fara ca cineva sa stea linga el. Este suficient ca interceptorul sa fie programat cu codul IMEI al telefonului care trebuie ascultat si aparatul inregistreaza singur convorbirile. Cei ce comercializeaza pe internet asemenea dispozitive de ascultare a convorbirilor telefonice isi anunta de la inceput viitorii clienti ca numele lor nu vor fi facute publice din considerente de securitate.

Ce s-a intimplat in cazul lui Dan Cirlan

Surse din serviciile secrete ne-au declarat ca in cazul ascultarii convorbirilor lui Dan Cirlan avem de-a face cu o coincidenta interesata. De fapt nu telefonul lui era ascultat, ci telefonul de la care a fost apelat consilierul PNL era ascultat cu un sistem "Interceptor GSM". "Atunci cind el a sunat sau a fost sunat, deoarece nu stim exact cum au decurs lucrurile, in mod normal trebuia ca telefonul sa prezinte ton de ocupat. Cum pe "fir" era un interceptor, el a avut posibilitatea sa asculte niste convorbiri care nu-l priveau pe el dar care erau monitorizate ilegal", ne-au declarat surse din serviciile secrete. Consilierul PNL a primit un telefon de la executorul judecatoresc Gabriel Birca pe mobil, moment in care Dan Cirlan a inceput sa auda fragmente din convorbiri telefonice purtate intre alte persoane. Atunci consilierul a crezut ca telefonul lui mobil era ascultat. El nu avea de unde sa stie ca unul din celelalte celulare pe care el le-a ascultat fara voie era interceptat de un sistem de ascultare "Interceptor GSM". (Catalin STEFANESCU).

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/cum-se-asculta-telefoanele-mobile-la-iasi~ni3c4q

Un program pentru ascultarea telefoanelor mobile este vindut in China in mod deschis
14.12.2010

Activitatile de spionaj au devenit deja o particularitate distinctiva a Chinei actuale. Reteaua larga de spionaj include atit spioni politici, informatori si avertizori numerosi care lucreaza pentru regimul Partidului Comunist in interiorul si in afara tarii, cit si spioni de afaceri in strainatate, precum si printre companiile chineze. Se pare ca acest tip de activitate este deja puternic inradacinat in mentalitatea poporului chinez.

In prezent in China castiga popularitate un program de spionaj si hacking pentru telefoanele mobile. Acesta se vinde in mod deschis pe cel putin 30 de site-uri din Internet, informeaza publicatia „Morning Beijing".

In functie de versiunea aleasa, programul permite efectuarea a 11 functii in total, printre care ascultarea si inregistrarea conversatiilor telefonice in telefonul mobil al careia este instalat, vizualizarea continutului mesajelor SMS, determinarea locatiei abonatului respectiv, etc.

In acelasi timp programul de siponaj nu este unul ieftin. Sunt propuse spre comecializare trei versiuni ale programului, la un pret de 1580 de yuani (225 dolari SUA), 2680 de yuani (382 dolari SUA) si 3680 de yuani (525 dolari SUA), in functie de optiunile inlcuse.

Exista doua tipuri de instalare a programului - unul deliberat si altul arbitrar. In primul caz, programul ajunge pe mobilul unui abonat prestabilit, iar in cel de-al doilea caz programul ia forma unui virus.

Totodata, in situatia creata autoritatile nu acorda nici o atentie acestui fapt.

Cumparatorii insisi declara ca programul este de bun ajutor in „pastrarea familiei”, poate ajuta la monitorizarea activitatilor copilului, precum si permite identificarea spionilor in cadrul companiilor, etc.

Cu toate acestea, avocatii atentioneaza asupra faptului ca acest program are ca scop obtinerea informatiilor confidentiale ale detinatorului de telefon mobil fara stirea lui, ceea ce este ilegal si ca acest spyware ar trebui sa fie interzis pentru utilizare. Potrivit lor, atat vanzatorii si utilizatorii programului comit o infractiune.

Pentru a evita aparitia unui astfel de program pe telefonul dvs. mobil, expertii recomanda sa dezactivati GPS, Bluetooth si Wi-Fi atunci cand nu sunt utilizate, precum si sa nu instalati in telefon sisteme de operare de origine necunoscuta.

In cazul in care bateria telefonului a inceput sa se descarce foarte repede, telefonul se activeaza sau dezactiveaza de sinestatator iar in timpul conversatiei apar interferente ciudate, acestea sunt semne posibile de infectare a telefonului mobil cu acest spyware.

http://www.epochtimes-romania.com/articles/2010/12/article_95042.html

S-a lansat o soluţie care împiedică ascultarea telefonului mobil
05 apr 2007, 12:30 |
NewsIn
Imaginea 1/1
Vi Technologies a lansat pe piaţa românească o soluţie care permite modificarea telefoanelor GSM pentru securizarea convorbirilor şi împiedicarea interceptării.

Pentru a efectua o convorbire securizată pe un astfel de terminal, utilizatorul trebuie doar să ţină apăsată tasta "C" a telefonului mobil, care va iniţia o sesiune criptată. Telefonul se reîntoarce în modul clasic de funcţionare atunci când convorbirea securizată se va termina.

Costurile aproximative ale unei astfel de soluţii sunt în jurul sumei de 1.000 de euro pentru un terminal GSM. Pentru a avea însă o convorbire securizată este necesar ca aceasta să se desfăşoare între două terminale special configurate cu soluţia Gold Lock. "Grupul ţintă pentru securizarea apelurilor telefonice ar fi agenţiile guvernamentale, servicii secrete şi de apărare, politicieni, avocaţi şi oricine altcineva care doreşte ca informaţiile sale confidenţiale comunicate în cadrul unui apel telefonic celular să fie ferite de posibilitatea interceptării", a spus Badea, directorul firmei producătoare a soluţie Gold Lock.

"De fiecare dată când o sesiune este iniţializată, software-ul nostru criptează vocea şi textul folosind formule matematice de criptare pe două nivele, generând o cheie asimetrică pe 1024 biţi folosind algoritmul RSA şi o cheie de sesiune AES pe 256 de biţi, cheie care este generată la fiecare secundă pe toată perioada sesiunii securizate", a explicat Ionuţ Badea.

Până în acest moment, soluţiile de criptare sunt disponibile pentru următoarele telefoane mobile: Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 6682, Nokia N70, Nokia, N72, Nokia N90.


mai mult[1]

Cum poți asculta telefoanele altora


Joi, 05 Martie 2009 11:05
Filmele de spionaj cu agentul 007 au fost printre cele mai căutate pe piaţă, dar iată că, în urma descoperirilor tehnologice de ultimă generaţie, oricine se poate transforma acum într-un mic agent sau îşi poate asculta soţul, soţia sau îşi poate spiona angajaţii. Reporterii noştrii s-au interesat care sunt ultimele găselniţe în domeniu.


CERCETĂTORII AU DESCOPERIT DE curând un nou produs cu care puteţi deveni un adevărat agent special 007. Vă prezentăm Spy Soft GSM - pentru NOKIA, SAMSUNG, LG, telefoane cu WM. SPY INTERCETOR GSM este un soft special destinat telefoanelor mobile de ultimă generaţie. Tehnologia SPY a făcut din acest tip de software cea mai puternică sursă de monitorizare a unui telefon mobil din orice punct de pe glob. Astfel, vă oferim soluţia pentru a transforma un telefon normal Nokia într-un adevărat dispozitiv de supraveghere High-End. Spre deosebire de alte telefoane sau softuri de acest gen, Spy Interceptor Software nu are nevoie de nicio conexiune internet a telefonului targhet şi nici nu necesită niciun fel de intervenţie hardware în telefon. Este soluţia ideala pentru: Depistarea partenerului infidel; Supravegherea copilului; Supravegherea partenerilor de afaceri; Monitorizarea angajaţilor. Concret, în orice moment telefonul ţintă, pe care vreţi să-l monitorizaţi (Target Phone), primeşte sau efectuează un apel, un SMS de avertizare va fi trimis către dumneavoastră. În SMS se spune direcţia apelului, dacă apelul este primit sau dat, precum şi numărul care a apelat sau care a fost apelat de către telefonul ţintă (TP). Din acest moment aveţi posibilitatea să apelaţi telefonul ţintă (TP) şi puteţi intercepta convorbirea. Telefonul ţintă va crea o conferinţă şi veţi putea asculta clar tot ce se vorbeşte în acea convorbire în ambele sensuri.
Cu anumite coduri telefonul ţintă vă trimite la cerere următoarele informatii :
Reţeaua: Vodafone, Orange, Cosmote;
LAC: 12345 ( local area code );
Cell ID: 1111( ID-ul bazei pe care este înregistrat în momentul respectiv);
Puterea semnalului: 62;
Localizarea: numele străzii.
REBOOT: Softul poate fi repornit în orice moment prin trimiterea unei comenzi predefinite
STATUS REPORT: Prin trimiterea unei comenzi “status” vă va veni un mesaj de informare care va conţine informaţii despre funcţionabilitatea softului în momentul respectiv şi despre opţiunile care sunt activate.
TEXT ALERT: Când este primit un apel sau este efectuat un apel se va trimite un mesaj de informare cu direcţia apelului (intrare sau ieşire) precum şi cu numărul de telefon care apelează TP-ul sau este apelat de către TP.
INTERCEPȚIA SMS: Orice mesaj expediat sau primit de către TP este automat copiat şi direcţionat şi către numărul dumneavoastră predefinit. Acest software şterge automat orice mesaj duplicat sau orice logare care s-a făcut în momentul acestor expediţii.
PHONE SPY: Formaţi numărul telefonului ţintă şi acesta va răspunde automat putând asculta ce se petrece în jurul lui fără a se modifica în niciun fel starea display-ului sau a luminilor. Telefonul arată ca şi cum ar fi în starea de stand by. Calitatea sunetului este ca şi cum pe telefonul țintă nu s-a apăsat tasta de finalizarea a convorbirii. Softul o să şteargă toate înregistrările din telefon ( cals records ) care se fac spre sau de către numărul predefinit, niciun indiciu nu va rămâne, dacă orice alt număr va apela acest telefon, se va comporta ca un telefon absolut normal. Pe scurt, cu acest software se pot face următoarele:
�Interceptarea convorbirii (ascultare în timp real a telefonului)
�Avertizare la pornirea sau schimbarea cartelei SIM
�Localizarea
�Reboot
�Status report
�Text report, rapoarte prin sms cu tot ce se face pe telefon
�Intercepţia SMS
�Phone spy
�Opţiune autodistrugere (nu lasă nicio urmă).

Toate acestea într-un singur software, fără nicio modificare în telefon. Toate notificările şi apelurile se efectuează fără nicio modificare a stării de stand-by a telefonului (doar către numărul predefinit). Spy GSM Interceptor NU dăunează în niciun fel softului de bază al telefonului dumneavoastră.


citeste mai mult[2]

5% din telefoanele mobile din România sunt ascultate de către persoane fizice

Mihaela Stoica

5% din telefoanele mobile din România sunt ascultate de către persoane fizice

5% din telefoanele mobile din România sunt ascultate de către persoane fizice

Şeful unui birou de detectivi privaţi de la Milano afirmă că aproximativ 5% dintre telefoanele mobile din România sunt folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu care nu lasă urme nici pe telefon, relatează revista Newsweek.
Telefoanele mobile pot fi ascultate mult mai uşor şi mai ieftin ca urmare a unei noi generaţii de programe de spionare. De asemenea, acestea pot fi utilizate şi ca dispozitiv de ascultare. Tot ce trebuie să facă cineva care vrea să spioneze o altă persoană este să îi subtilizeze telefonul şi să tasteze un anumit cod, scrie revista.

Programul nu ajută doar la ascultarea convorbirilor efectuate de pe telefonul respectiv. În acest fel se pot asculta, de asemenea, conversaţiile care au loc într-o cameră din cealaltă parte a lumii. Experţii în securitate spun că singurul mod ca o persoană să se asigure că telefonul său nu funcţionează ca un dispozitiv de înregistrare şi transmitere de date este de a-i scoate bateria.

Newsweek mai scrie că peste 200 de companii vând în prezent pe internet programe care activează microfoane încorporate în telefoanele mobile, chiar şi când persoana vizată nu foloseşte telefonul. Preţurile se situează între 50 şi 300 de dolari, iar instalarea programului durează un minut şi nu lasă urme nici pe telefon, nici pe factură. În plus, nici transferul de date nu lasă urme. Distribuitorii sunt reticenţi când este vorba să furnizeze cifre, dar unii experţi - detectivi privaţi şi consultanţi - susţin că un număr surprinzător de mare de persoane au telefoane-spion, fiind ascultate de obicei de partenerul de viaţă, rude sau colegii de serviciu.

Max Maiellaro, şeful Agata Christie Investigation, un birou de detectivi privaţi de la Milano apreciază că 3% din telefoanele mobile din Franţa şi Germania sunt ascultate, şi circa 5% dintre cele din Grecia, Italia, România şi Spania. James Atkinson, expert american în dispozitive de ascultare a telefoanelor, crede că în Statele Unite, numărul telefoanelor mobile ascultate este de 3%. Aceste estimări se referă doar la ascultarea "civilă" a telefoanelor, neluând în calcul operaţiunile similare desfăşurate de instituţiile de stat.

În trecut, FBI a folosit această tehnologie pentru a asculta capi interlopi sau alţi suspecţi. În ultima vreme însă, programele de acest tip sunt din ce în ce mai folosite de persoane fizice care vor să-şi spioneze apropiaţii sau colegii de muncă, potrivit consultanţilor în securitate citaţi de Newsweek.

Programele spion sunt deosebit de de performate în cazul iPhones, BlackBerry sau altor telefoane avansate, pentru că acestea au o amplă capacitate de procesare. De asemenea, reţelele GSM sunt mai vulnerabile decât tehnologiile mai vechi.

http://www.adevarul.ro/Romania-telefoanele-ascultate-persoane-fizice_0_56994410.html

Vi Technologies a lansat o solutie care impiedica ascultarea telefonului mobil

Vi Technologies a lansat pe piata romaneasca o solutie care permite modificarea telefoanelor GSM pentru securizarea convorbirilor si impiedicarea interceptarii. Pentru a efectua o convorbire securizata pe un astfel de terminal, utilizatorul trebuie doar sa tina apasata tasta "C" a telefonului mobil, care va initia o sesiune criptata. Telefonul se reintoarce in modul clasic de functionare atunci cand convorbirea securizata se va termina.

Costurile aproximative ale unei astfel de solutii sunt in jurul sumei de 1.000 de euro pentru un terminal GSM. Pentru a avea insa o convorbire securizata este necesar ca aceasta sa se desfasoare intre doua terminale special configurate cu solutia Gold Lock. "Grupul tinta pentru securizarea apelurilor telefonice ar fi agentiile guvernamentale, servicii secrete si de aparare, politicieni, avocati si oricine altcineva care doreste ca informatiile sale confidentiale comunicate in cadrul unui apel telefonic celular sa fie ferite de posibilitatea interceptarii", a declarat pentru NewsIn directorul general al companiei, Ionut Badea.

"Un utilizator cu niste cunostinte un pic mai avansate asupra sistemului si folosind un calculator portabil si un telefon mobil modificat pot oricand intercepta un apel telefonic celular. in acelasi timp, tot datorita avansului tehnologic pretul la care este disponibil pe piata un echipament de interceptare a coborat rapid, ajungand ca pe piata din fostele tari sovietice sa fie posibila achizitionarea pentru numai cateva mii de euro a unui echipament extrem de performant care face posibila urmarirea simultana a sute de convorbiri", a explicat Badea.

Ca principiu de baza, interceptarea apelurilor telefonice este permisa doar agentiilor guvernamentale care prin lege sunt insarcinate cu acest lucru. Agentiile guvernamentale au si avantajul ca pot intercepta apelurile telefonice prin conexiune directa cu switch-ul central al operatorului de GSM. "Solutiile oferite in acest moment nu sunt interceptibile nici macar de Serviciul Roman de Informatii", a mai subliniat Badea.

"De fiecare data cand o sesiune este initializata, software-ul nostru cripteaza vocea si textul folosind formule matematice de criptare pe doua nivele, generand o cheie asimetrica pe 1024 biti folosind algoritmul RSA si o cheie de sesiune AES pe 256 de biti, cheie care este generata la fiecare secunda pe toata perioada sesiunii securizate", a explicat Ionut Badea. Algoritmii de criptare care au fost implementati initial in standarul GSM (A5/1 si A5/2) din pacate s-au dovedit foarte usor de spart, imediat dupa raspandirea GSM, in 1991, a adaugat directorul general al Vi Techologies.

Pana in acest moment, solutiile de criptare sunt disponibile pentru urmatoarele telefoane mobile: Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 6682, Nokia N70, Nokia, N72, Nokia N90. "Pentru viitorul apropiat producatorul solutiei va mari plaja de telefoane disponibile, urmand ca in lista sa apara si telefoane care folosesc sisteme de operare Symbian OS din versiunile 9.x disponibile pe telefoanele de ultima generatie (spre exemplu Nokia N93, E90 sau chiar Sony Ericsson P990)".

Unul dintre cei mai importanti producatori ai solutiilor de criptare, compania israeliana Gold-Lock a intrat de miercuri si in Romania. Vi Technologies S.R.L. a incheiat un parteneriat de unica distributie in Romania pentru astfel de solutii. Encrypted-GSM este o divizie a firmei Vi Technologies SRL, care distribuie solutiile de telecomunicatii ale companiei israeliene Gold-Lock. mai mult[3]

Ascultarea convorbirilor telefonice  

Weekend-ul ăsta mi-am propus să vă împărtaşesc câteva cunoştinţe proprii legate de ascultarea convorbirilor telefonice din reţeaua GSM. Menţionez că informaţiile prezentate în acest articol nu provin din surse oficiale şi nici nu fac obiectul unui secret de stat. În plus, vreau să vă spun că nu lucrez pentru serviciile secrete şi nu ... nu sunt deacord cu expresia "negarea e primul semn"

În primul rând trebuie să menţionez că o convorbire telefonică dintr-o reţea GSM poate fi monitorizată prin două mari metode de identificare care pot fi folosite simultan sau pe rând.

Prima metodă constă în urmărirea seriei IMEI a telefonului vizat. Seria IMEI reprezintă un fel de cod numeric personal al telefonului mobil. Chiar dacă seria IMEI ar trebui să fie o serie unică, un tehnician service GSM foarte priceput o poate clona şi la un alt telefon. Totuşi, dacă există două telefoane mobile cu serii IMEI identice, conectate la o reţea GSM, probabil nu se vor putea realiza două apeluri simultan. Concluzia: dacă eşti un infractor a căror convorbiri telefonice sunt ascultate, ţin să-ţi spun că schimbarea numerelor de telefon într-un ritm alert nu va rezolva mare lucru pentru că telefonul este cel urmărit, nu numărul de telefon. Probabil, schimbarea mai rapidă a telefoanelor mobile este o soluţie mai viabilă în acest caz. Se recomandă telefoanele mobile noi, din magazine, pentru că riscul ca acestea să fi fost folosite până atunci (adică să-şi etaleze seria IMEI prin reţelele GSM ) este mai mic.

A doua metodă este urmărirea MSISDN, adică urmărirea numărului de telefon. În România, legislaţia legată de vânzarea numerelor de telefon este foarte permisivă. În majoritatea ţărilor dezvoltate, absolut oricărui număr de telefon trebuie să i se atribuie o identitate. Spre exemplu, în Italia, Spania sau S.U.A., nu-ţi vinde nimeni o cartelă prepay nici în ruptul capului dacă nu arăţi un act de identitate, pe când în România îţi poţi cumpăra o cartela prepay cu un număr nou mai de oriunde, fără să te întrebe nimeni nimic. Oricum, probabil metoda de urmărire a numărului de telefon (a cartelei SIM) este folosită mai mult pentru a depista şi alte numere cu grad de interes ridicat pentru cei care ascultă. Practic, dacă de pe un număr ascultat se comunică cu un număr neascultat, numărul neascultat iniţial va fi totuşi ascultat o perioadă de timp în funcţie de cât de "interesante" sunt convorbirile!

De foarte multe ori există posibilitatea ca să se folosească ambele metode de ascultare, iar în acel caz trebuie schimbat des şi telefonul şi SIM-ul

Concluzia este că nu merită să vă bazaţi 100% pe informaţiile din acest articol pentru că acestea sunt "de la lume adunate", după cum sună şi o veche vorbă românească.  citeste mai mult[4]

Scandalul telefoanelor ascultate


Autor: Ciprian NEDELCU, Adrian OPRIS
Data publicarii: 03/06/2010

Procurorii de la Crima Organizata au lansat o actiune de amploare, la nivel national. Au fost peste 50 de perchezitii in toata tara, din care 11 la Iasi. Anchetatorii au depistat un vinzator de programe informatice care permiteau ascultarea telefoanelor. Apoi au identificat 50 de persoane care au apelat la serviciile lui. Printre acestea se numara si sotia avocatului Alexandru Bernic. Femeia a instalat softul pe telefonul sotului. Sora avocatului, Carmen Bernic, a explicat ca sotia fratelui sau, din gelozie, a cumparat programul de interceptare.

In atentia procurorilor au mai ajuns fosti lucratori in servicii secrete sau oameni de afaceri. Azi noapte continuau audierile, surse din rindul anchetatorilor anuntind ca vor fi retineri.

Actiune in forta a procurorilor DIICOT si a ofiterilor de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO), desfasurata ieri dimineata. Anchetatorii au efectuat peste 50 de perchezitii atit in Iasi, cit si in alte judete si Bucuresti. Scopul a constat in identificarea mai multor persoane care au achizitionat aparatura pentru interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice.

Si cumnata fostului decan al Baroului Iasi, Carmen Bernic, a fost ridicata de acasa, impreuna cu sotul ei, Alex Bernic. "In urma cu zece zile mi-am depus candidatura pentru o functie publica si probabil ca am inceput sa deranjez", sustine Carmen Bernic.

Alaturi de rudele avocatei, care au fost duse la Deva pentru audieri, mai multe persoane din judetele Iasi, Bacau, Mures si municipiul Bucuresti au fost aduse la audieri la sediul BCCO din Iasi.

Azi noapte in jurul orei 2, ancheta era inca in desfasurare, procurorii anuntind ca o parte dintre cei chemati la audieri vor fi retinuti. Printre cei chemati la audieri se numara si directori de firme sau fosti ofiteri din serviciile de informatii.

Alex si Camelia Bernic, dusi la Deva

Procurorii si politistii ieseni au rascolit ieri dimineata mai multe imobile, pentru a gasi persoanele care fac parte dintr-o retea
ce se ocupa cu interceptari ilegale ale convorbirilor telefonice. Anchetatorii au incercat sa descopere persoanele din Iasi care au achizitionat un soft
destinat operatiunilor de interceptare a comunicatiilor.

Ofiterii BCCO au descins in 11 imobile din Iasi, in vreme ce, la nivel national, colegii lor faceau acelasi lucru in alte 20 de judete si in Capitala. Soft-ul era comercializat direct sau prin intermediul internetului de Nicolae Dan Oproiu din Orastie. Programul era conceput pentru interceptarea ilegala a comunicatiilor, transmisiilor de date efectuate prin telefoane mobile, precum si a discutiilor ambientale.

Printre imobilele in care anchetatorii au descins se afla si locuinta avocatului Alex Bernic, fratele fostului decan al Baroului Iasi, Carmen Bernic. "In urma cu 3 luni, cumnata mea a avut un conflict cu fratele meu, banuindu-l ca are o relatie extraconjugala. Aceasta a aflat ca un individ din Deva punea la dispozitie, pe un site, dispozitive de inregistrare a convorbirilor telefonice. L-a contactat, a cumparat dispozitivul si l-a montat pe telefonul mobil al fratelui meu. Despre acest lucru nu stia decit ea", a declarat avocata Bernic.

Aceasta a precizat ca totul a iesit la iveala in momentul in care furnizorul din Deva a fost retinut. "Cind individul din Deva a fost retinut, a fost gasit in documentele acestuia numarul de telefon mobil al cumnatei mele. Cumnata si fratele meu sint casatoriti de 15 ani, iar ei s-au inteles foarte bine pina in februarie. Politistii au facut perchezitie la ora 6.30 la domiciliul fratelui meu. Au gasit dispozitivul respectiv in telefonul acestuia, iar el ca parte vatamata, cumnata mea si sora ei, ca invinuite au fost ridicati si dusi la Parchetul Deva. Daca fratele meu nu a facut vreo plingere, cum poate avea calitatea de parte vatamata? Si de cind Politia ia partile vatamate si le duce la Parchet?!", s-a intrebat avocata. Aceasta a adaugat ca actul normativ in baza caruia s-a efectuat actiunea de ieri dimineata nu are nici o legatura cu rudele sale.

"Legea privind siguranta sistemelor informatice, vizeaza autoritatea de stat, respectiv siguranta nationala. Imprejurarea prin care sotia geloasa a facut o inregistrare a convorbirilor telefonice ale sotului nu poate fi alaturata unui pericol privind siguranta nationala si, in concluzie, nu justifica luarea lor la Deva", a apreciat Carmen Bernic.

Carmen Bernic crede ca este vizata personal

Fostul decan al Baroului crede ca, de fapt, exista anumite persoane care incearca sa-i lezeze imaginea, intr-un fel sau altul. "In urma cu aproximativ zece zile, mi-am depus dosarul pentru o anumita functie in cadrul unei autoritati publice. Se pare
ca deranjez si, daca n-au putut sa-mi gaseasca mie ceva, au incercat sa gaseasca ceva familiei mele. In urma cu citeva zile, masina fiului meu a fost oprita de Politie, acum s-a zvonit ca fratele meu ar avea vreo legatura cu acest dosar. Oricum, lucrurile nu vor ramine asa, va auzi si Europa despre abuzurile care se comit in Romania", a incheiat Carmen Bernic.

In timp ce avocatul Bernic si sotia sa erau dusi spre Deva la audieri, la sediul BCCO din Copou au fost aduse in jur de 20 de persoane din judetele Iasi, Mures, Bacau si municipiul Bucuresti. Printre cei adusi la audieri se numara patroni, angajati si sotii ale unor directori de firme, cercetati ca ar fi instalat soft-ul comercializat de Oproiu.

Potrivit avocatilor care i-au reprezentat pe cei audiati, programul a fost folosit pentru demascarea infidelitatilor din cuplu. "Clienta mea nu a facut decit sa execute un ordin al angajatorului sau si sa instaleze un soft pe un telefon mobil. Telefonul pe care a fost instalat apartinea unei persoane cu care angajatorul ei avea o relatie extraconjugala. S-a apreciat ca fapta nu prezinta pericolul social de a impune propunerea arestarii preventive", a spus Maricel Munteanu, avocatul unei secretare angajate la o firma
din Bacau.

Numele unui fost ofiter SRI, vehiculat in dosar

Una dintre partile vatamate din dosar a venit la audieri impreuna cu sotia sa, cercetata ca l-ar fi spionat pe telefonul mobil. "De ziua mea am primit cadou un telefon mobil. Avea momente cind se mai bloca, dar nu m-am gindit niciodata ca poate fi vorba de asa ceva. Dimineata a venit politia acasa, ne-a aratat mandatul de perchezitie si au luat-o pe sotie la audieri. Am apucat sa vorbesc foarte putin cu ea sa o intreb ce se intimpla. Mi-a spus ca a cumparat de pe internet un soft prin care putea sa asculte ce vorbeam la telefon sau sa citeasca mesajele", a povestit Gheorghe Sandor, director administrativ la o firma din Bucuresti.

Potrivit unor surse apropiate anchetei printre cei implicati in aceasta activitate ilegala de spionaj, se afla si fosti ofiteri ai serviciilor de informatii. Ar fi vorba despre Mihai Cozma, fost ofiter al SRI, care ar fi detinut si el un astfel de soft pe care l-ar fi predat anchetatorilor.

Azi-noapte in jurul orei 2, ancheta era inca in desfasurare procurorii anuntind ca audierile vor dura pina spre dimineata si ca o parte dintre cei chemati sa dea declaratii vor fi retinuti, urmind ca in cursul zilei de astazi sa fie prezentati cu propunere de arestare preventiva.


Ce oferea soft-ul de spionaj

Potrivit paginii de prezentare a soft-ului, cei care l-au conceput sustin ca "poti foarte usor sa interceptezi si sa inregistrezi automat convorbiri telefonice". Cu ajutorul acestuia pot fi citite SMS-urile si chiar poate fi localizata persoana in timp ce se deplaseaza, indiferent unde ar fi aceasta. In acelasi timp, cei care au construit site-ul sustin ca software-ul pus la vinzare se instaleaza "pe telefonul mobil al persoanei ce urmeaza a fi monitorizata".

Acestia afirma ca exista mai multe avantaje, printre care localizare globala, citirea SMS-urilor direct din interfata web, chiar daca acestea au fost sterse din telefon, dar se poate afla si istoricul sau durata apelurilor. In plus
, se mentioneaza ca software-ul este nedetectabil in functionare si nu apare ca o aplicatie in memoria telefonului, putind fi vizualizate informatii direct din panoul de control
la care numai abonatul are acces, prin intermediul unei parole.

Pe de alta parte, proprietarul site-ului mentioneaza ca pot fi achizitionate si telefoane-spion, prin care pot fi ascultate toate convorbirile. Preturile pentru obiectele si serviciile puse la vinzare pleaca de la 1 euro si ajung pina la 260 de euro, incluzind interceptare apeluri, citire SMS-uri, istoric apeluri, date GPS, istoric email-uri sau ascultare telefon de la distanta. mai mult despre[5]


Telefonul mobil ca dispozitiv de ascultare


articole pe aceeasi tema: telefoane
scris de: Sorin Frumuseanu pe 25.09.2009

Share

O noua generatie de programe de spionare ieftine si usor de instalat face ca telefoanele mobile sa poata fi ascultate foarte usor si, mai mult, sa fie transformate in dispozitive de ascultare.

Tot ce trebuie sa faca cineva care vrea sa spioneze o alta persoana este sa ii subtilizeze telefonul si sa tasteze un anumit cod.

Programul nu ajuta doar la ascultarea convorbirilor efectuate de pe telefonul respectiv.

In acest fel se pot asculta, de asemenea, conversatiile care au loc intr-o camera din cealalta parte a lumii.

Singurul mod ca o persoana sa se asigure ca telefonul sau nu functioneaza ca un dispozitiv de inregistrare si transmitere de date este de a-i scoate bateria, potrivit expertilor in securitate.

Peste 200 de companii vand in prezent pe internet programe care activeaza microfoane incorporate in telefoanele mobile, chiar si cand persoana vizata nu foloseste telefonul.

Preturile se situeaza intre 50 si 300 de dolari, potrivit Newsweek, iar instalarea programului dureaza un minut si nu lasa urme nici pe telefon, nici pe factura.

In plus, nici transferul de date nu lasa urme. Distribuitorii sunt reticenti cand este vorba sa furnizeze cifre, dar unii experti – detectivi privati si consultanti – sustin ca un numar surprinzator de mare de persoane au telefoane-spion, fiind ascultate de obicei de partenerul de viata, rude sau colegii de serviciu.

In trecut, FBI a folosit aceasta tehnologie pentru a asculta capi interlopi sau alti suspecti. In ultima vreme insa, programele de acest tip sunt din ce in ce mai folosite de persoane fizice care vor sa-si spioneze apropiatii sau colegii de munca, potrivit consultantilor in securitate citati de Newsweek.

Max Maiellaro, seful Agata Christie Investigation, un birou de detectivi privati de la Milano apreciaza ca 3% din telefoanele mobile din Franta si Germania sunt ascultate, si circa 5% dintre cele din Grecia, Italia, Romania si Spania.

James Atkinson, expert american in dispozitive de ascultare a telefoanelor, crede ca in Statele Unite, numarul telefoanelor mobile ascultate este de 3%. Aceste estimari se refera doar la ascultarea “civila” a telefoanelor, neluand in calcul operatiunile similare desfasurate de institutiile de stat.

Programele spion sunt deosebit de de performate in cazul iPhones, BlackBerry sau altor telefoane avansate, pentru ca acestea au o ampla capacitate de procesare. De asemenea, retelele GSM sunt mai vulnerabile decat tehnologiile mai vechi.

Programele folosite de organisme precum FBI sunt disimulate de obicei in SMS-uri si se instaleaza singure la citirea mesajului, potrivit unui dezvoltator italian care a refuzat sa i se dezvaluie identitatea.


mai mult[6]

Ascultarea telefoanelor de serviciu


"Alo, buna iubito, sunt la serviciu si nu prea am chef de munca".. Oare cati dintre noi nu am fost in situatia de a ne suna mamele, iubitele, amantele sau prietenii, de la serviciu atunci cand cheful de munca era invers proportional cu vremea frumoasa de afara sau cu gravitatea unor probleme personale? Sunt convins ca multi. Ce te faci insa cand convorbirea se poarta in trei: tu, iubita ta si seful tau.

Problema ascultarii telefoanelor de serviciu este una destul de complexa, cu implicatii morale si legale greu de deslusit in spatiul oferit de acest blog. Nu voi avea pretentia ca cele ce le voi sustine reprezinta adevaruri absolute, mai ales ca mari specialisti in domeniu nu au reusit sa ajunga la o concluzie unitara.
Si totusi imi voi spune parerea.

Este legala ascultarea telefoanelor de serviciu de catre angajator? Eu consider ca nu.

Pe de-o parte avem dispozitiile art 28 din Constitutie care stipuleaza ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poÂştale, al convorbirilor telefonice Âşi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil", iar pe de alta parte avem dispozitiile din Codul muncii referitoare la obligatia salariatului de a indeplinii sarcinile de serviciu si de a respecta dispozitiile din Regulamentul intern al angajatorului, obligatii stabilite de art 39 alineat 2.

Se naste asadar intrebarea daca in virtutea dreptului angajatorului de a solicita angajatului respectarea normelor si regulamentelor interne, acesta poate sa-i asculte convorbirile telefonice. Codul Muncii nu stabileste expresis verbis dreptul la ascultarea convorbirilor; prin urmare sustinatorii teoriei dreptului angajatorului, au dedus pe cale de interpretare ca dreptul angajatorului de a cere respectarea regulamentelor interne si a normelor de comportament de la serviciu, poate fi valorificat si pe calea ascultarii convorbirilor telefonice ale salariatului.

Acestia si-au justificat teoria sustinand ca:
- dreptul la ascultarea convorbirilor de serviciu face parte din ansamblul drepturilor pe care le are angajatorul de a supraveghea activitatea salariatilor precum si de a asigura disciplina la locul de munca

- Ascultarea convorbirilor nu poate fi considerata ilegala atata timp cat postul telefonic apartine societatii, si deci este absurd sa consideri ilegala activitatea de ascultare a propriilor posturi telefonice.

Rationamentul de mai sus este gresit in opinia mea si reflecta mai degraba o eventuala lipsa din partea angajatorului in ceea ce priveste activitatea de selectie profesionista a personalului inainte de angajare, precum si lipsa preocuparii de motivare a angajatilor.

Desigur ca nu sustin ca este corect ca in timpul programului de munca sa vorbesti la telefon in chestiuni personale. Insa in disputa juridica dintre dreptul constitutional la secretul corespondentei si dreptul la supravegherea si controlul salariatilor eu tind sa acord prioritate primului.

Si aceasta din patru motive principale:

1. Dreptul la secretul corespondentei este cuprins intr-o norma juridica cu valoare superioara Codului Muncii. Acest drept constitutional nu poate fi infrant doar pentru a da posibilitatea angajatorului de a aplica sanctiuni salariatului de natura disciplinara. Altfel spus, un drept constitutional nu poate fi infrant de un drept nascut dintr-un contract de drept privat;

2. Posibilitatea ascultarii convorbirilor telefonice este stabilita de lege doar in cateva cazuri care tin de savarsirea unor infractiuni sau de siguranta nationala nefiind admisa extinderea acestor situatii si la alte cazuri. Astfel de proceduri se realizeaza doar pe baza mandatului judecatorului si sub supravegherea acestuia.

3. Dreptul la secretul convorbirilor telefonice se aplica indiferent de persoana care este proprietara postului telefonic deoerece ceea ce se protejeaza este insasi secretul convorbirii. Nu se poate admite faptul ca daca porti convorbiri telefonice de la un telefon apartinand altei persoane, dreptul constitutional nu iti mai este aplicabil.(ganditi-va ce s-ar intampla in cazul convorbirilor efectuate de la telefoane publice)

4. Interceptarea fara drept a convorbirilor telefonice este o infractiune prevazuta si sanctionata de Codul Penal in art 212, cu inchisoare de pana la trei ani sau amenda. Simplul fapt ca persoana careia ii interceptezi convorbirile este salariat, nu confera vreun drept angajatorului la violarea secretului convorbirilor telefonice, in lipsa unei prevederi legale speciale in acest sens .

Mai exista si situatia in care la angajare, salariatul semneaza diverse documente prin care accepta sa-i fie ascultate convorbirile efectuate in timpul serviciului, renuntand astfel la dreptul constitutional la secretul convorbirilor telefonice. Sunt suficiente argumente care pledeaza insa impotriva valabilitatii unei astfel de renuntari si la care eu personal achiesez, argumente pe care insa nu o sa le dezvolt aici.

Chiar daca am admite insa posibilitatea unei astfel de renuntari, nu trebuie sa omitem insa faptul ca o convorbire telefonica are ca protagonisti doua persoane; iar daca de la salariat, angajatorul a reusit sa obtina o semnatura prin care renunta la drepturile sale, totusi cu siguranta ca de la mama, iubita sau amanta acestuia nu a obtinut vreun acord prin care accepta sa le fie ascultate convorbirile.

Iar acestor persoane cu siguranta ca angajatorul le incalca dreptul la secretul convorbirilor telefonice, caz in care acesta va putea fi obligat sa suporte consecintele inclusiv de natura penala. Aviz multinationalelor! mai multe detalii[7]


Cum functioneaza interceptorul GSM?

interceptor GSM
Model interceptor GSM
Specialistii spun ca Interceptorul GSM este un sistem destul de simplu, care poate fi transportat intr-o valiza de voiaj.
 • Pentru ca detinatorul sa poata asculta convorbirile telefonice facute de o anumita persoana, trebuie mai intii sa se apropie cu interceptorul la o distanta mai mica de 15 metri de cel care urmeaza sa fie ascultat, numai atunci cind el vorbeste. Acest lucru este strict necesar deoarece numai asa aparatul poate scana codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Oricare dintre noi, cei care detinem un telefon mobil, avem pentru aparat un cod de identificare. Denumit codul IMEI, acesta poate fi aflat tastind pe telefon urmatoarea combinatie: steluta diez 06 diez (*#06#). Veti vedea ca, dupa ce tastati combinatia, ecranul telefonului va afisa un cod alcatuit din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular in parte si nu poate fi identic la doua aparate. Dupa ce interceptorul GSM este pozitionat la o distanta mai mica de 15 metri de locul convorbirii, acesta scaneaza codul telefonului dumneavoastra.
 • Odata ce codul din 15 cifre este aflat, acesta este memorat automat de dispozitivul de interceptare. Din acest moment operatiunea de interceptare devine cu mult mai simpla.
 • Toate convorbirile telefonice sint criptate de operator si in cele din urma chiar de telefonul pe care il utilizati. Parola prin care se cripteaza este chiar codul IMEI, cel pe care il are fiecare telefon in parte. Interceptorul GSM prinde toate semnalele convorbirilor ce se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cind telefoanele respective realizeaza convorbiri telefonice. Sistemul de ascultare este capabil sa monitorizeze peste 200 de telefoane simultan....mai mult
 • Cum sunt interceptate telefoanele mobile

Aflarea locatiei exacte a persoanei in cauza

Este relativ simplu de aflat aceasta, fiindca mobilul este in permanenta conectat la un releu GSM. Totodata, prin metode simple de goniometrie, se poate intercepta exact nu doar zona geografica in care se afla telefonul ci chiar locatia lui precisa, atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Principiul folosit este de a cupla datele obtinute de la doua sau mai multe receptoare directionale, intre care exista o anumita distanta si care receptioneaza fiecare emisia mobilului. Prin pozitionarea receptoarelor astfel incat receptia sa fie maxima, se traseaza niste linii drepte virtuale pornind din receptor catre mobil. Telefonul interceptat se va gasi la intersectia acestor linii virtuale, cu o precizie de cativa metri sau chiar mai mica. Astfel se poate monitoriza de exemplu foarte precis fiecare miscare a unui om public. Trebuie aici tinut cont ca un telefon mobil emite semnal continuu, pentru a mentine contactul cu celula GSM. Astfel aceste metode goniometrice functioneaza continuu, nu doar cand se vorbeste la telefon.

Interceptarea convorbirilor si a mesajelor

Este cel mai raspandit mod de a asculta un telefon mobil. Se poate practica atat la sediul operatorului mobil cat si cu dispozitive individuale. In acest sens fiecare operator mobil este obligat prin lege sa asigure interceptarea convorbirilor abonatilor sai la cererea organelor statului si chiar mai mult, exista anumite prevederi care permit crearea unor divizii speciale de interceptare, camere destinate operatiunilor secrete in care nici personalul operatorului de telefonie nu are acces si care asigura practic monitorizarea oricarei convorbiri sau mesaj, fara nici o supraveghere a acestei activitati. Nici standardele mai noi de telefonie mobila cum ar fi CDMA, standarde care asigura criptarea convorbirilor nu sunt sigure ci exista echipamente automate de decriptare si pentru acestea.

Un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate care au inceput sa se comercializeze public incepand cu sume de ordinul a 1000E. Aceste aparate sunt folosite in special de firme pentru a-si monitoriza angajatii si pot fi chiar destul de performante, de exemplu permit inregistrarea automata a convorbirilor, atat cele date cat si cele primite, sortarea lor dupa telefonul de origine si ora, filtrarea dupa ora convorbirii sau cautarea de cuvinte cheie. Firmele folosesc aceste aparate in mai multe scopuri: pentru a se asigura ca angajatii nu divulga date confidentiale, ca nu intretin rapoarte incorecte cu competitorii, ca nu folosesc prea mult in scopuri personale telefoanele firmei, etc.

Controlul de la distanta al telefonului mobil

Telefoanele mobile mai noi, incorporeaza posibilitatea de a fi programate si totodate vin cu anumite functii ascunse, gen baby-sitter. Aceste functii si servicii sunt concepute in asa fel incat un parinte sa poata de la distanta controla telefonul mobil al copilului, sa auda ce spune acesta, unde se afla iar mai nou chiar sa utilizeze camera video cu care este dotat telefonul pentru a viziona imagini despre cadrul in care se afla copilul. Aceste functii prin natura lor sunt ascunse, copilul nu are acces la ele si nici nu are posibilitatea sa le controleze. Cu toate acestea, prin intermediul lor o alta persoana are control deplin asupra telefonului respectiv. O mare parte dintre aceste functii pot fi si programate la telefoanele mobile care accepta programare si care nu sunt dotate cu acestea. Totodata ele pot fi implementate prin programe de tip virus. Prin intermediul acestei categorii de aplicatii sau de telefoane oricine, fara mijloace tehnice deosebite, poate sa afle o multime de detalii intime despre posesorul telefonului mobil.

Metode avansate de interceptie

In general aceste metode necesita echipamente foarte avansate si nu sunt la indemana oricui, ci doar a guvernelor. In primul rand un stat care dispune de sateliti de interceptare sau de antene de receptie pe teritoriul altui stat (de exemplu situate pe ambasade sau la reprezentantele comerciale), poate fara probleme sa intercepteze orice convorbire purtata in raza de receptie a antenei respective. Se pot afla astfel foarte multe informatii confidentiale, atat economice cat si politice. SUA si Anglia de exemplu (in cooperare cu inca trei state), au la dispozitie un sistem global de interceptare, numit "Echelon", prin intermediul caruia sa pot monitoriza aproximativ doua milioane de convorbiri pe minut. Aceste convorbiri sunt pe urma scanate pentru diverse cuvinte cheie iar cele selectate sunt trimise mai departe operatorilor umani.

O alta metoda de interceptie de nivel inalt o constituie folosirea unor deficiente ale aparatelor telefonice. De exemplu in orice circuit electronic exista un fenomen numit "zgomot de fond" al circuitelor folosite. Acest fenomen este dat de faptul ca un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci si atunci cand este inactiv, totusi exista un flux de electroni intre terminalele sale. Astfel, chiar daca cineva nu vorbeste efectiv la telefonul sau, totusi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator si emitator este partial functional. Practic microfonul telefonului functioneaza non-stop si unde de o intensitate foarte slaba sunt emise incontinuu. Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obisnuite, tocmai din cauza ca sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanta si al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totusi amplificate in asa fel incat sa poata fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a receptionat microfonul telefonului). Astfel telefonul mobil devine un emitator constant al tuturor sunetelor care exista in apropierea sa.

Dispozitivul de ascultare a telefoanelor mobile are un sistem de functionare destul de simplu si poate fi introdus cu usurinta intr-o valiza de voiaj. Mai intai, detinatorul trebuie sa scaneze codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Pentru acest lucru, respectivul trebuie sa se apropie de posesorul telefonului mobil la o distanta mai mica de 15 metri, in timp ce are o convorbire. Fiecare celular are un cod de identificare, denumit IMEI, care poate fi aflat tastand pe telefon steluta diez 06 diez (*#06#). Puteti incerca. Dupa ce scrieti combinatia, pe ecranul telefonului dumneavoastra va fi afisat un cod format din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular in parte si nu poate fi identic la doua aparate.

Dupa ce dispozitivul de ascultare GSM este pozitionat, acesta scaneaza codul telefonului dumneavoastra, care este memorat automat de interceptor. Din acest moment treaba devine cu mult mai simpla. Toate convorbirile sunt criptate (codate) de operator si, in cele din urma, chiar de telefonul pe care-l aveti. Parola prin care se cripteaza este chiar codul IMEI, cel pe care il are fiecare telefon in parte. Dispozitivul de ascultare prinde toate semnalele convorbirilor care se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cand pe telefoanele respective vorbeste.
Sistemul de ascultare poate monitoriza peste 200 de telefoane simultan. Chiar daca posesorul telefonului al carui cod IMEI trebuie sa fie ascultat nu se afla in oras, interceptorul inregistreaza convorbirea. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, dispozitivul de ascultare monitorizeaza 124 de relee. Asta inseamna ca o persoana care se afla in Bucuresti si vorbeste cu cineva din Craiova sau este in Sibiu si a sunat pe cineva din Bucuresti poate fi oricum ascultata de cel care detine interceptorul. 124 de celule inseamna tot atatea relee montate de operatorul de telefonie mobila.(kambox.net) mai mult despre[8]


Cum se intercepteaza telefoanele mobile

In cele ce urmeaza vom prezenta diverse metode prin care persoanele interesate sau statul pot sa patrunda in viata personala a cuiva, prin intermediul telefonului mobil. Unele dintre aceste metode sunt chiar foarte ingenioase si permit ca aproape nici un purtator de telefon mobil sa nu mai poata sa aiba o viata particulara privata.

In primul rand nu trebuie sa ne lasam amagiti de ideea ca doar cei care au gresit cu ceva impotriva legii, elementele criminale sau teroristii ar trebui sa se teama de aceste interceptari. Categoriile vizate sunt mult mai largi si implica subiecti care devin interesanti prin prisma preocuparilor lor in viata publica, economica sau politica. De exemplu toti cei care intr-un fel sau altul protesteaza impotriva politicilor oficiale se pot trezi ascultati si monitorizati. In SUA, printre cuvintele cheie care declanseaza monitorizarea convorbirii se afla si “Greenpeace”, “Amnesty International” sau “human rights”. Deci daca faceti parte dintr-o organizatie umanitara sau ecologista, puteti fi interceptat fiindca incomodati pe cei de la putere sau chiar serviciile secrete, pentru ca se stie bine ca in general exista multe incompatibilitati intre un serviciu secret si apararea drepturilor omului. Totodata exista marturii indubitabile despre cum diversi ziaristi sunt ascultati, chiar fara sa fie anchetati in nici un fel, doar fiindca scriu despre subiecte sensibile.

Alte motive pentru care cineva poate fi interceptat se afla in sfera politicului…de exemplu un om public despre care se afla ca are o amanta, poate fi foarte usor santajat de diverse grupuri de interese, in special cele care au influenta si asupra serviciilor secrete. Mai periculos inca, in sfera economicului daca se intercepteaza convorbiri private se pot afla astfel informatii economice confidentiale, planuri pentru bursa, tinte de licitatie pentru diverse contracte, etc. Aceste informatii sunt printre principalele arme cu care se pot da “tepe” sau “tunuri” economice, in care sa fie implicate sume imense de bani. Din acest motiv, s-a manifestat o reactie vehementa impotriva unor paragrafe din propunerile de legi pentru securitatea nationala, care permiteau serviciilor secrete sa presteze activitati economice. Datorita informatiilor secrete pe care aceste servicii le detin prin natura functiei, o simpla firma de brokeraj care dispune de informatiile respective ar putea castiga miliarde doar prin operatiuni bursiere si ar putea foarte usor sa puna mana pe active substantiale sau actiuni din patrimoniul multor firme.

Vom detalia in continuare cateva modalitati prin care cu ajutorul unui telefon mobil se pot obtine informatii confidentiale despre cineva:

Aflarea locatiei exacte a persoanei in cauza – este relativ simplu de aflat aceasta, fiindca mobilul este in permanenta conectat la un releu GSM. Totodata, prin metode simple de goniometrie, se poate intercepta exact nu doar zona geografica in care se afla telefonul ci chiar locatia lui precisa, atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Principiul folosit este de a cupla datele obtinute de la doua sau mai multe receptoare directionale, intre care exista o anumita distanta si care receptioneaza fiecare emisia mobilului. Prin pozitionarea receptoarelor astfel incat receptia sa fie maxima, se traseaza niste linii drepte virtuale pornind din receptor catre mobil. Telefonul interceptat se va gasi la intersectia acestor linii virtuale, cu o precizie de cativa metri sau chiar mai mica. Astfel se poate monitoriza de exemplu foarte precis fiecare miscare a unui om public. Trebuie aici tinut cont ca un telefon mobil emite semnal continuu, pentru a mentine contactul cu celula GSM. Astfel aceste metode goniometrice functioneaza continuu, nu doar cand se vorbeste la telefon.

Interceptarea convorbirilor si a mesajelor – Este cel mai raspandit mod de a asculta un telefon mobil. Se poate practica atat la sediul operatorului mobil cat si cu dispozitive individuale. In acest sens fiecare operator mobil este obligat prin lege sa asigure interceptarea convorbirilor abonatilor sai la cererea organelor statului si chiar mai mult, exista anumite prevederi care permit crearea unor divizii speciale de interceptare, camere destinate operatiunilor secrete in care nici personalul operatorului de telefonie nu are acces si care asigura practic monitorizarea oricarei convorbiri sau mesaj, fara nici o supraveghere a acestei activitati. Nici standardele mai noi de telefonie mobila cum ar fi CDMA, standarde care asigura criptarea convorbirilor nu sunt sigure ci exista echipamente automate de decriptare si pentru acestea.

Un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate care au inceput sa se comercializeze public incepand cu sume de ordinul a 1000E. Aceste aparate sunt folosite in special de firme pentru a-si monitoriza angajatii si pot fi chiar destul de performante, de exemplu permit inregistrarea automata a convorbirilor, atat cele date cat si cele primite, sortarea lor dupa telefonul de origine si ora, filtrarea dupa ora convorbirii sau cautarea de cuvinte cheie. Firmele folosesc aceste aparate in mai multe scopuri: pentru a se asigura ca angajatii nu divulga date confidentiale, ca nu intretin rapoarte incorecte cu competitorii, ca nu folosesc prea mult in scopuri personale telefoanele firmei, etc.

Controlul de la distanta al telefonului mobil – telefoanele mobile mai noi, incorporeaza posibilitatea de a fi programate si totodate vin cu anumite functii ascunse, gen baby-sitter. Aceste functii si servicii sunt concepute in asa fel incat un parinte sa poata de la distanta controla telefonul mobil al copilului, sa auda ce spune acesta, unde se afla iar mai nou chiar sa utilizeze camera video cu care este dotat telefonul pentru a viziona imagini despre cadrul in care se afla copilul. Aceste functii prin natura lor sunt ascunse, copilul nu are acces la ele si nici nu are posibilitatea sa le controleze. Cu toate acestea, prin intermediul lor o alta persoana are control deplin asupra telefonului respectiv. O mare parte dintre aceste functii pot fi si programate la telefoanele mobile care accepta programare si care nu sunt dotate cu acestea. Totodata ele pot fi implementate prin programe de tip virus. Prin intermediul acestei categorii de aplicatii sau de telefoane oricine, fara mijloace tehnice deosebite, poate sa afle o multime de detalii intime despre posesorul telefonului mobil. Un telefon mobil facut cadou iubitei de catre “iubitul” sau, sau copilului de catre parinte, sau unui angajat de catre compania sa, pot constitui mijloace foarte eficiente de spionaj.

Metode avansate de interceptie – in general aceste metode necesita echipamente foarte avansate si nu sunt la indemana oricui, ci doar a guvernelor. In primul rand un stat care dispune de sateliti de interceptare sau de antene de receptie pe teritoriul altui stat (de exemplu situate pe ambasade sau la reprezentantele comerciale), poate fara probleme sa intercepteze orice convorbire purtata in raza de receptie a antenei respective. Se pot afla astfel foarte multe informatii confidentiale, atat economice cat si politice. SUA si Anglia de exemplu (in cooperare cu inca trei state), au la dispozitie un sistem global de interceptare, numit “Echelon”, prin intermediul caruia sa pot monitoriza aproximativ doua milioane de convorbiri pe minut. Aceste convorbiri sunt pe urma scanate pentru diverse cuvinte cheie iar cele selectate sunt trimise mai departe operatorilor umani.

O alta metoda de interceptie de nivel inalt o constituie folosirea unor deficiente ale aparatelor telefonice. De exemplu in orice circuit electronic exista un fenomen numit “zgomot de fond” al circuitelor folosite. Acest fenomen este dat de faptul ca un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci si atunci cand este inactiv, totusi exista un flux de electroni intre terminalele sale. Astfel, chiar daca cineva nu vorbeste efectiv la telefonul sau, totusi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator si emitator este partial functional. Practic microfonul telefonului functioneaza non-stop si unde de o intensitate foarte slaba sunt emise incontinuu. Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obisnuite, tocmai din cauza ca sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanta si al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totusi amplificate in asa fel incat sa poata fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a receptionat microfonul telefonului). Astfel telefonul mobil devine un emitator constant al tuturor sunetelor care exista in apropierea sa.

Speram ca cele prezentate mai sus creioneze o imagine despre cum prin intermediul unui telefon mobil poate fi invadata viata personala a cuiva, indiferent daca acesta desfasoara sau nu activitati ilegale. In continuare vom prezenta cateva posibilitati de a contracara aceste metode de interceptare:

 • Pentru convorbiri confidentiale folositi in primul rand aparate cu cartela, chiar mai multe cartele cumparate prin intermediari (este suficienta cumpararea doar a unei cartele, nu si a telefonului). Fata de abonament, cartelele telefonice permit un grad de confidentialitate mult mai mare
  * Daca primiti telefoane mobile cadou, verificati sa nu aiba functii ascunse de tip baby-sitter activate, si in acelasi timp sa nu existe programe active in memoria lor, altele decat cele standard
  * Obisnuiti-va ca acasa sau chiar la firma sa aveti telefoanele mobile in alte camere decat cele in care discutati de obicei, sau in care va primiti oaspetii. Totodata este bine sa nu aveti telefonul mobil asupra dumneavoastra decat doar atunci cand este absoluta nevoie. Este bine sa va obisnuiti sa tineti telefonul mobil inchis cat mai mult timp.
  * Singura metoda absolut sigura prin care un telefon mobil nu mai poate fi interceptat in nici un fel este scoaterea bateriei si a cartelei SIM. Orice alta metoda ofera diverse posibilitati de interceptare. Nici chiar inchiderea telefonului mobil, daca bateria ramane in acesta, nu garanteaza intimitatea celor din jurul telefonului. Daca acest lucru nu este posibil, folositi in spatiul respectiv alte surse de sunet gen muzica sau fantani arteziene, etc si pozitionati microfonul telefonului astfel incat sa fie foarte aproape de acestea si orientat catre ele.

mai mult[9]


Spionare telefon mobil

PRO SI CONTRA ASCULTARI TELEFONULUI MOBIL

'PUNCTELE FORTE: Cu ajutorul ascultari telefonului mobil putem depista criminali si traficanti de droguri.

PUNCTELE CONTRA:Daca ascultam telefonul mobil al altei persoane dam dovada de imaturitate si incalcarea intimitati sale.

Este solutia ideala pentru : Depistarea partenerului Infidel ,

 • Supravegherea copilului,
 • Supraveghere partener de afaceri,
 • Monitorizare angajati ;

ARM SPY SOFTWARE - este un soft special destinat telefoanelor mobile de ultima generatie. Tehnologia Arm Spy a facut din acest tip de software cea mai puternica sursa de monitorizare a unui telefon mobil din orice punct de pe glob. Noi va oferim solutia pentru a transforma un telefon normal Nokia intr-un dispozitiv de supraveghere High-End.

Arm Spy Software este rezultatul multor cercetari si teste, dar care este folosit in acest moment de utilizatori din intreaga lume. Spre deosebire de alte telefoane sau softuri de acest gen Arm Spy Software nu are nevoie de nici o conexiune internet a telefonului targhet si nici nu necesita nici un fel de interventie hardware in telefon....mai multdetectordeminciuni.com

Ascultarea telefoanelor a
fost întotdeauna subiect
de disputã,
transformându-se în
scandal naþional când
“obiectivul” este o
personalitate politicã sau
economicã. De-a lungul
timpului au apãrut în
presã informaþii despre
interceptarea telefoanelor
de cãtre Serviciul Român
de Informaþii a unor astfel
de personaje.

Dezvoltarea tehnologiei face posibilã
ascultarea telefoanelor ºi de cãtre alte
entitãþi decât instituþiile care garanteazã
siguranþa naþionalã a þãrii, dar este prea
puþin probabil ca aceste situaþii sã fie
vreodatã devoalate. Cea mai importantã
întrebare care se ridicã în aceaste cazuri
este : cât de vulnerabile sunt telefoanele
demnitarilor noºtri ? Pot fi ele
interceptate sau nu?
Urechea preºedintelui
Luna aceasta, ca o continuare a
scandalului “biletelor de papagal”,
premierul afirma cã “preºedintele
foloseºte informaþii de la serviciile
secrete despre membri ai Guvernului, iar
acest lucru este foarte grav (…) Anumiþi
membrii ai Guvernului fac obiectul
unor ascultãri…” (declaraþia premierului
Cãlin Popescu Tãriceanu, la o emisiune
televizatã în cursul lunii ianuarie 2007)
Radu Timofte declara în aprilie anul
trecut cã existã parlamentari care
vorbesc la telefon cu “vectori aflaþi în
atenþia SRI”, aceasta neînsemnând cã
SRI ar intercepta convorbirile
demnitarilor : “Asta nu înseamnã cã-i
ascultam pe parlamentari (…) Toate
convorbirile stau în stoc o anumitã
perioada de timp, în funcþie de cât
dureazã cazul, iar dupã aceea se toacã”.
Dacã aºa stãteau lucrurile, cum se
întâmplã cã în timpul derulãrii dosarului
“Gazeta”, odatã cu înregistrarea
inculpatului Liviu Man, în ianuarie
2006, apare înregistratã ºi vocea lui
Emil Boc? ªi când te gândeºti cã
declaraþia lui Timofte este ulterioarã
înregistrãrii primarului Clujului?!
Referitor la proba de voce datã la
telefon, Boc reacþioneazã vehement: “În
legãturã cu imensa mediatizare a
numelui meu în cazul Gazeta, solicit
procurorilor din dosar sã facã precizãri
26 KritiK februarie 2007

Unelte personale